Lidy Leegstra- Pater, 1946, Schagen.

Zij verhuisde in 1971 naar Amstelveen. Als deelneemster aan een cursus keramiek, raakte ze zo gefascineerd dat ze direct besloot van haar hobby haar beroep te maken. In 1976 was het zover. In het oude dorp van Amstelveen werd een daarvoor geschikt pand gevonden, dat al gauw werd omgetoverd tot een “gezellige “ pottenbakkerij annex galerie.”Het oude dorp” een vaste waarde geworden in het hartje van de oude dorpskern van Amstelveen. Eindelijk kon zij haar creativiteit kwijt. In de eerste jaren van haar kunstenaarsschap werd daarbij de blik hoofdzakelijk gericht op het maken van “gebruiksaardewerk “. Prachtige schalen en vazen waren daar van het gevolg. Later kwam een verdere ontplooiing en werd begonnen met het maken van “sieraardewerk “. En naar dat laatste gaat haar hart ook oprecht uit.Les geven: prachtig ; vazen in opdracht maken, prima; maar gewoon je handen het werk laten doen zonder al te veel beperkingen iets te creëren, dat is haar lust en haar leven.Het “voelen “van de klei dat is het helemaal. Haar werkwijze laat haar daarvoor ook alle ruimte. Eerst bedenkt ze grofweg hoe het object er ongeveer uit moet gaan zien.Vervolgens begint zij aan de eerste vorm.Het tussentijds drogen geeft haar de mogelijkheid om kritisch “terug te kijken “naar de door haar gevonden vormen.

Is zij dan tevreden met de uiteindelijke ruwe vorm, dan wordt er na ongeveer 10 dagen drogen,geschuurd en gesponsd. Deze verfijning van het werk neemt ook weer een paar dagen in beslag. En dan kan het object voor de eerste keer de oven in en wordt op 900 graden Celsius gestookt. Tegenwoordig gaat dat computergestuurd.

Na het afkoelen van de oven [ 2 dagen ] gaat er een glazuur laag overheen, dat kunnen er twee zijn, maar vijf glazuren over elkaar heen komt ook regelmatig voor. Het zijn bestaande glazuren die door de hoeveelheid verschillende nuances een prachtig effekt teweeg brengen. Door haar jarenlange ervaring echter, kan zij, door de extra toevoegingen, haar object net even spannender van kleur maken. Dan wordt er gestookt op 1100 graden, en na twee dagen is het werkstuk klaar om uit de oven gehaald te worden.Reeds geleverd aan: KLM , KNVB en de Gemeente Amstelveen.